De moord op Patrick
Written by Rob on september 12, 2020
Begin 2019 luisterde ik naar de podcast over Patrick van der Bolt, de sympathieke tennisleraar uit Heerlen die op 26 december 2002 vermoord werd gevonden in zijn appartement. Deze moord is tot dusver nooit opgelost, tot groot verdriet van Patricks ouders, broers en vrienden. De zaak is een cold case geworden.
De journaliste Sanne Boer heeft zich helemaal in de zaak vastgebeten en een serie van podcasts gemaakt. Sommige daarvan zijn geheel of gedeeltelijk uitgezonden via het VPRO-programma Argos.
De Turkse verdachte
Een van de verdachten in deze zaak is een Turkse man, en over hem werden in de podcast allerlei dingen beweerd. De Turkse man was de ex-echtgenoot – of althans de ex-vriend – van José, de vriendin van Patrick. José had met deze Turkse man een zoontje van ongeveer vijf jaar.
Volgens Sanne Boer had de politie tegen Patricks broer Ron gezegd dat de Turkse man als verdachte in aanmerking kwam.
Een volgens de politie voordehandliggend motief was eerwraak. De Turkse ex zou jaloers zijn geweest en Patrick daarom hebben vermoord. Dit was in de visie van de politie eerwraak.
Wanneer is een moord gepleegd door een Turk eerwraak?
Met die visie was ik het niet eens en ik schreef ik een e-mail aan Sanne Boer. Mijn argument is als volgt: ik sluit zeker niet uit dat de Turkse ex-man betrokken is bij de moord, ook niet dat hij jaloers was en zelfs niet dat jaloezie hem tot de moord heeft gedreven.
Maar niet alle Turken zijn meteen zo jaloers wanneer hun ex-vrouw een ander heeft dat ze een moord plegen.
Verder zijn niet alle moorden die Turken plegen te bestempelen als eerwraak. Bovendien gaat het bij eerwraak helemaal niet om jaloezie, maar om herstel van de eer. Kortom, erg veel aannamen bij elkaar.
Bijdrage aan podcast
Door onze correspondentie raakte ik betrokken bij haar onderzoek en deed mee aan een opname.
Deze (afl. 6) werd uitgezonden op 29 juni 2019. (Een collega hoorde deze uitzending toevallig terwijl hij aan het fietsen was, en hij was zeer verrast toen hij mijn stem hoorde!). Hieronder is een link naar die aflevering van de podcast. Luister vanaf 24:31!
Wie stelt hier de vragen?
Iets anders wat Sanne Boer opviel was dat ik haar vragen begon te stellen (je kunt haar verbazing hierover horen in de uitzending). Dat was ze niet gewend. Als journaliste legt zij immers vragen voor en de specialist antwoordt.
Naar mijn mening is het stellen van wedervragen een logische gang van zaken. Louter op basis van aangeboden, dat wil zeggen door een ander voorgeselecteerde gegevens, kan een specialist weinig zinnigs over een zaak zeggen. Hij of zij heeft altijd andere informatie nodig alvorens een oordeel te kunnen vormen. Vandaar.
Wat doet de politie met onopgeloste zaken?
Op zaterdag 5 september 2020 was er een twee uur durende radio-uitzending van Argos over de aanpak van onopgeloste moordzaken in het algemeen en het onderzoek naar de moord op Patrick in het bijzonder en over de podcast.
In die twee uur durende uitzending zegt Sanne Boer in deel 2 (special) dat ze mijn eerdere bijdrage (in aflevering 6, zie boven) verrassend en opvallend vond. Daarop lieten ze een fragment opnieuw horen (vanaf 27:31).
Luister via de website van de vpro: hier.
Daar ben ik natuurlijk heel blij mee.
Maar: het gaat niet om mij, maar om de gedachtegang. De gedachtegang dat je ook bij niet-westerlingen goed onderzoek moet doen naar specifieke motieven en de toedracht. En soms is het onwaarschijnlijke toch waar.
Een lijst van podcasts
Voor een lijst van uitzendingen op de website van de NOP zie deze link. Van harte aanbevolen!
Goede bijdrage en verduidelijking. Link naar de uitzending werkt alleen niet. Hier naar de podcast; https://podcasts.apple.com/nl/podcast/de-moord-op-patrick/ en hier naar een verdere discussie https://www.misdaadjournalist.nl/2019/04/08/moord-op-patrick-van-der-bolt-hangt-de-dader-nu-wel/
beste Kareltje, hartelijk bedankt voor uw opmerkzaamheid. De links zijn denk ik veranderd. Maar ik op mijn beurt kreeg de apple-postcasts niet aan de praat. Ik heb de links nu wel aangepast.
Vriendelijke groet,
Rob Ermers